'De keuze van...' is een selectie uit de programmering gemaakt door bekende Nederlanders. In deze rubriek lichten Martijn Koning, Bo Tarenskeen, Paul Noorland, Nora Fischer en Lucas Hamming hun persoonlijke voorkeur wat betreft de Uitmarkt programmering toe aan de hand van een kleine motivatie.


Bo Tarenskeen
Bo is regisseur, toneelschrijver, mede-initiator en organisator van Theater Na de Dam. Hieronder lees je waar Bo nieuwsgierig naar is op de Uitmarkt.

Frank Noorland
De aangewezen persoon om je wegwijs te maken in het Uitmarkt programma is natuurlijk Frank Noorland, programmeur van Theater Bellevue sinds 2005. Met liefde deelt hij zijn aanraders.

Lucas Hamming
Kort en bondig samengevat in een top 6!

Nora Fischer
Klassiek, maar een beetje anders', zo omschrijft Nora Fischer zichzelf. De topsopraan geeft in haar concerten met spontaniteit, plezier en passie een ode aan de stem en de muziek, in welke stijl dan ook.

Martijn Koning
Het is echt heel erg moeilijk om vijf tips te geven uit zo'n mooie lijst artiesten maar dit zijn ze dan. In willekeurige volgorde bij de wee. Mijn eerste tip is: Daniel Arends. Het lijkt me sterk dat mensen hem nog niet kennen want hij is geweldig. Nooit van gehoord? Ga hem zien! Ik ken hem van Comedytrain. Volgens mij mag hij mij niet zo en ik hem niet maar we doen wel altijd heel aardig tegen elkaar. Tweede tip? Omdat ze ook met zijn/haar tweetjes zijn: Maartje en Kine. Zeer muzikaal en heel erg grappig. Ik was een keer best wel dronken en toen heb ik geprobeerd ze te versieren. Ze zijn ook erg knap namelijk. Twee blauwtjes gelopen. Sindsdien is het altijd een beetje weird als ik ze tegenkom. Op drie zet ik: Michiel Borstlap. Een fantastische pianist. Ik heb een keer met hem ergens gespeeld en toen kon ik meerijden. Hij ging er van uit dat ik ook benzinegeld zou betalen maar daar had ik geen rekening mee gehouden. Ik had niks bij me. Ook geen pasje. Hij zei dat het niet uitmaakte joh. Toen die wegreed toeterde hij niet gedag. Tot op de dag van vandaag ben ik daar een beetje para over. Vierde tip alweer? Ok: Tim Fransen. Zeer! Zeer! Zeer grappig! Vindingrijk en wel doordacht. Hij praat alleen alsof ie net van de tandarts komt en nog allemaal watten in zijn bek heeft. Dat moet je niet tegen hem zeggen. Heb ik een keer gedaan en nu negeert ie mij altijd. Mijn vijfde en tevens laatste tip is: Johan Goossens. Heel erg cabaret en heel vilein en grappig. Erg grappige en mooie liedjes ook. Voor de rest een gigantische onsympathieke lul. Maar wie ben ik? Ik wens iedereen veel plezier op de Uitmarkt en kom ook naar mij. Ik ben best wel ok.


Bo Tarenskeen

Bo is regisseur, toneelschrijver, mede-initiator en organisator van Theater Na de Dam. Hieronder lees je waar Bo nieuwsgierig naar is op de Uitmarkt.


Foto: Lex Vaas
zaterdag 13:30 - 14:00, Stadsschouwburg Grote Zaal
Het Nationale Toneel en Toneelgroep Amsterdam
toneel
Het Nationale Toneel
NTzapt De acteurs van het Nationale Toneel lezen en spelen de hoogtepunten uit het toneelrepertoire. Publieksfavorieten worden afgewisseld met de dierbaarste fragmenten van de acteurs zelf. Ook wordt er gezongen en zullen er previews van de voorstellingen uit het nieuwe seizoen te zien zijn. Over het Nationale Toneel Het Nationale Toneel is het stadsgezelschap van Den Haag en het grootste gezelschap van Nederland. We vertellen de verhalen van onze tijd, voor mensen in onze tijd aan de hand van het klassieke en moderne theaterrepertoire. We zijn te zien in de theaters in Nederland en daarbuiten, met voorstellingen voor volwassenen en jeugd (NTjong). Toneel dat raakt, vermaakt en aanzet tot nadenken.

Bo Tarenskeen: “Zowel het Nationaal Toneel als Toneelgroep Amsterdam doen een soort best-of van hun eigen favoriete toneelfragmenten. Ik stel me voor dat dat in de vorm is van een soort vaudeville, wat ik tof vind, omdat dat een ten onrechte vergeten kunstvorm is.”

bewaar in Mijn Programma

Foto: Maartje Strijbis
zaterdag 13:30 - 14:00, Balie Groot
De Hollanders met Spinvis
toneel
De Hollanders
Het einde. De mensheid is niet meer. Er zijn nog vijf overlevenden, ’de laatsten’. De enige houvast van deze kleine gemeenschap: Elkaar. Ze beginnen hun zoektocht naar betekenis. De waarde van kennis, liefde, schoonheid. Langzaam nadert ook voor hun de laatste dag. Maar wie heeft hier het meeste recht op? Voor de derde grote Hollanders voorstelling werken De Hollanders samen met Spinvis. Samen gaan zij op zoek naar de scheidslijn tussen het werkelijke en het mogelijke. Waar De Hollanders actualiteit voelbaar proberen te maken in het theater, pleit Spinvis voor tederheid, muziek en poëzie. Een fluister-opera over bestaansrecht, groepsverhoudingen en onthechting.

Bo Tarenskeen: “Ik ben geen liefhebber van theater dat zichzelf nadrukkelijk profileert als ‘actueel’ of ‘geëngageerd’, omdat dat in de praktijk doorgaans resulteert in een soort van spreekbeurt-toneel. Maar wanneer een associatieve geest als Spinvis aan zoiets meedoet zit ik op de eerste rij. Of op de vijfde. In elk geval een beetje vooraan ten opzichte van het midden.”

bewaar in Mijn Programma

Foto: Jan Versweyveld
zaterdag 15:00 - 16:30, Stadsschouwburg Rabozaal
Ro Theater
toneel
Toneelgroep Amsterdam
Speciaal voor de Uitmarkt stellen de acteurs van Toneelgroep Amsterdam de Toneelbibliotheek samen: een wervelende opeenvolging van de mooiste TA-scènes uit het verleden en - voor de allereerste keer - enkele fragmenten uit het nieuwe seizoen. Met o.v. Roeland Fernhout, Fred Goessens, Janni Goslinga, Aus Greidanus jr., Marieke Heebink, Robert de Hoog, Gaite Jansen, Hans Kesting, Hugo Koolschijn, Ramsey Nasr, Chris Nietvelt, Celia Nufaar, Frieda Pittoors, Alwin Pulinckx, Halina Reijn, Gijs Scholten van Aschat, Bart Slegers en Eelco Smits.

Bo Tarenskeen: “Wat goed is aan het Ro, is dat ze de moed hebben nieuwe toneelteksten te spelen, terwijl de rest van het veld zich uit angst beperkt tot Shakespeare of Tsjechov. Rob de Graaf schrijft een nieuw stuk over de Duitse zwijgcultuur van na de oorlog. Ik zou ook zo’n stuk willen zien over de naoorlogse zwijgcultuur van Nederland. Dat zwijgen vormt een onvoorstelbaar groot gat in ons collectieve geheugen.”

bewaar in Mijn Programma


zondag 11:00 - 12:30, I amsterdam Podium
Young Pianist Foundation
klassieke muziek, opera
Zondagochtend Concert
Klassiek Concert met jong talent van het Jong Nederlands Blazers Ensemble JongNBE, het Nederlands Jeugd Strijkorkest (NJSO), Young Pianist Foundation (YPF) en het Conservatorium van Amsterdam (CvA)

Bo Tarenskeen: “Ben benieuwd naar de nieuwe lichting jonge pianisten en hoe zij zich verhouden tot de klassieke muziekwereld. En of zij daar het stof een beetje vanaf kunnen schudden.”

bewaar in Mijn Programma


sluiten