blog

5x waarom relatietherapie goed is voor je relatie

03-08-2022

Geen één relatie is hetzelfde, maar wel hebben alle relaties gemeen dat ze zich kenmerken door goede en minder goede periodes. Mogelijk heb je het gevoel uit elkaar te groeien. Benieuwd wat relatietherapie mogelijk voor jou kan doen? Je leest hier vijf redenen, waarom het goed is voor je relatie.

Ga niet zomaar weg

De zogeheten up’s en downs: iedereen kent ze wel binnen een relatie. Een normaal proces, waarbij je ontdekt, leert en groeit. Tegelijkertijd vaak een moeilijk proces, omdat sommige tegenslagen onoverwinnelijk lijken. Het kan zelfs erg lastig zijn om bepaalde dingen met je partner te bespreken en al helemaal op een constructieve manier. Absoluut de eerste reden, waarom relatietherapie Amsterdam kan werken; je kunt dit namelijk leren. Vaak begint een gesprek daarnaast goed, maar mondt het uit op onbegrip. Ook dit is iets, waarom relatietherapie goed kan werken. Door kennis en ervaring kan een therapeut begeleiding bieden om onbegrip om te zetten in een open houding, waarbij je echt luistert naar elkaar.

Durf jij jezelf in de spiegel te kijken?

Veel mensen zeggen eerlijk en oprecht te zijn, maar wist je dat er vaak onbewuste processen spelen die dit tóch in de weg kunnen staan? Als je gaat voor relatietherapie is dit dan ook de derde reden, waarom het goed is voor je relatie. De therapeut is namelijk getraind in het doorgronden van gedachten en gevoelens en weet zodoende aanwezige blokkades op te heffen. Het kan dus enorm helpen om met gerichte hulp jezelf in de spiegel aan te kijken. De kans is groot dat je tot inzichten komt, die anders uit zouden blijven. Antwoorden volgen dan vanzelf, van binnenuit.

Aandacht voor jullie samen

In een relatie ontkom je op een gegeven moment niet aan bepaalde patronen. Deze sluipen er vaak ongemerkt in. Niet per definitie verkeerd, maar in enkele gevallen wel vervelend. Zeker, wanneer je vastloopt in deze patronen. Heb je een groot meningsverschil of echt ruzie? Dan kan het heel lastig zijn om hier samen uit te komen. De vierde reden, waarom relatietherapie dan ook goed is voor je relatie, is om deze patronen te kunnen doorbreken. Een therapeut zal altijd aandacht hebben voor jullie individuele processen, maar meer nog voor de onderlinge wisselwerking. Is wat je hoort van de ander, ook daadwerkelijk wat hij of zij zegt? Kijk en luister eens van een afstand. Uit de bekende cirkel stappen, wordt gevolgd door de vijfde reden: je leert hoe je anders kunt reageren en beseft des te meer waar het om draait in een relatie.

De koffie staat klaar

Op zoek naar relatietherapie Amsterdam? Eigenlijk heb je de eerste stap al gezet, vanaf het moment dat je denkt aan relatietherapie. Bespreek het samen en ga gewoon eens lang voor een intakegesprek onder het genot van een kop koffie. Zolang de wil en de energie er bij jullie beide is, is het nooit te laat. Een relatie ‘heb’ je immers niet enkel, die moet je ook onderhouden.

Vragen over dit artikel?