blog

Er is bij me ingebroken! Wat nu?

14-01-2022

Doordat veel mensen door corona veel meer thuis zijn dan voor de pandemie is het aantal woninginbraken in Amsterdam met 29% gedaald. Het gaat dan om duizend inbraken. Maar helaas zijn er in onze hoofdstad nog steeds veel te veel inbraken. Derhalve hebben de slotenmakers in Amsterdam hun handen vol aan het vervangen van sloten bij mensen thuis.

In dit artikel leggen we kort uit welke simpele stappen je moet doorlopen als er bij jou is ingebroken. Maar voor dat je verder leest is het ook raadzaam om te bedenken dat een inbraak ook psychisch veel met je doet. We raden je aan als je er veel last van hebt ook daar hulp bij te zoeken.

1.      Geef de inbraak door aan de politie

Dit hoeft niet via 112, maar dat kan via het algemene telefoonnummer 0800-8844. Bespreek of het nodig is dat de politie de aangifte opneemt. Verzamel vervolgens bewijsmateriaal: Hoe is de dief binnengekomen? Hebben ze de ramen geforceerd om de deuren te openen of te sluiten? Maak foto’s en wat je in je huis vindt. Bijvoorbeeld waar dingen zijn gestolen en wat er is meegenomen.

2.      Meld de inbraak bij de verzekering

Geef een inbraak door aan uw verzekeringsmaatschappij. Is er iets gestolen? Maak indien mogelijk een lijst van gestolen voorwerpen. Heb je bonnetjes of foto’s? Vul het declaratieformulier zo volledig mogelijk in. Stuur indien nodig een politierapport en eventuele aankoopbewijzen van verloren voorwerpen naar je verzekeringsmaatschappij.

3.      Zoek een partij die de schade kan herstellen

Zoek naar een reparatiebedrijf die het herstelwerk kan gaan doen. Belangrijk is dat het een bedrijf is dat is goedgekeurd door de verzekering. De schade wordt dan hersteld door een erkend herstelbedrijf. Op deze manier worden de kosten betaald door de verzekeringsmaatschappij. Wel zo handig!

4.      Voorkomen is beter dan genezen!

Neem extra maatregelen om inbraak te voorkomen: Open nooit deuren en ramen en zorg dat alles op slot is als er niemand thuis is. Voel je je niet meer veilig in je eigen huis? Laat alle sloten vervangen door een erkende slotenmaker om je huis beter te beschermen tegen de volgende diefstal (poging). Daarnaast kun je er ook voor kiezen om bijvoorbeeld een alarmsysteem te kopen of zichtbare camera’s rondom het huis te laten plaatsen.

Vragen over dit artikel?