blog

Help mijn riool is verstopt! Wat moet ik doen?

06-03-2022

Vroeg of laat maken we het allemaal wel een keertje mee in ons leve, een afvoer die verstopt zit of een riool dat verstopt zit. Als je afvoer in de keuken verstopt zit dan merk je dat al snel omdat het water in de gootsteen niet meer weg loopt, of heel traag wegloopt. Als je een ouderwetse plopper in huis hebt, dan zet je die op de afvoer en maakt pompende bewegingen met de plopper. Met een beetje geluk loopt het water even later weer weg. Heb je de afvoer echter laten verstoppen door vaak etensresten door de gootsteen te spoelen, dat zal het je zelf niet altijd lukken om de afvoer te ontstoppen. Wat kun je zelf doen om je afvoer te ontstoppen?

Je afvoer ontstoppen

Zelf een afvoer ontstoppen kun je proberen met een Plopper. Als dit niet helpt en het water zakt nog traag, wacht dan totdat het water gezakt is en gebruik een gootsteenontstopper. Lees voor gebruik altijd goed de gebruiksaanwijzing.

Een verstopt riool. Wat kun je doen?

Een verstopt riool is een vervelend probleem. Vaak veroorzaakt het niet alleen stank in wc of badkamer, het kan ook de oorzaak zijn van een overstroming in d wc. Als je de wc doortrekt loopt het water niet weg maar komt als gevolg van de verstopping omhoog. Het water kan zo hoog komen te staan dat het over de rand van de wc stroomt. Het water uit de wc, met alles wat erin zit, zoals resten van ontlasting en wc-papier, stroomt dan je huis in. Uiteraard is niemand daar blij mee.

Een verstopt riool ontstoppen

Afhankelijk van de diepte waar de verstopping zich in het riool bevindt, kun je verstoppingen soms zelf verhelpen. Is de verstopping ontstaan door gebruik van teveel wc-papier, wacht dan tot het water gezakt is en trek nogmaals door. Herhaal dit verschillende keren. Als dit niet helpt kun je een Plopper gebruiken. Een Plopper is eigenlijk voor het ontstoppen van een gootsteen, dus erg hygiënisch voor de wc is het niet. Omdat een Plopper een zuigende kracht veroorzaakt, kan het wel werken in je verstopte wc. Je moet de plopper dan na gebruik wel weggooien. Als je geen Plopper in huis hebt neem dan contact op met met een loodgieter.

Als je geen idee hebt Waardoor een rioolverstopping is ontstaan neem dan altijd contact op met een expert zoals FAB rioolbeheer.

Vragen over dit artikel?