blog

Kan een houthaard nog wel in hartje Amsterdam?

12-10-2021

Ik overweeg al een tijdje om een open haard voor mijn woonkamer te kopen. Ik vind het zo gezellig en comfortabel, zo’n warme vlam. Brandhout lijkt mij echter niet ideaal, het vraagt te veel onderhoud. Wat dat betreft zijn gashaarden veel handiger, maar kan zo’n kachel dezelfde warme sfeer bieden als een open haard? Ik heb het voor je nagekeken!

Voordelen van een gashaard

Er zijn verschillende redenen waarom ik de voorkeur geef aan gashaarden boven houtgestookte haarden. Voor mij is de continue aanvoer van brandstof het grootste voordeel. Er is geen gedoe bij het kopen en aansteken van houtblokken. Daarnaast zijn er veel verschillende soorten gashaarden. Je kunt kiezen voor een inbouw gashaard die helemaal weggewerkt is in de muur, of een in het oog springend design dat door zijn vormgeving veel aandacht trekt. Ik heb me altijd zorgen gemaakt dat gasvuur de romantiek van houtvuur mist, maar de techniek is niet gestagneerd. De nieuwste gashaarden zijn niet te onderscheiden van houthaarden.

Zijn er nadelen aan gashaarden?

Kies je voor een gashaard, dan moet je er natuurlijk rekening mee houden dat je een gasleiding hebt voor de brandstoftoevoer. Net als bij houtkachels moet er een rookkanaal zijn om verbrandingsgassen uit te stoten. Als je deze niet hebt en niet kunt installeren, kun je geen gashaard plaatsen. Het zal echter geen brandhout zijn, want het rookkanaal is wel degelijk nodig. De laatste optie is een elektrische kachel, maar qua sfeer doet deze echt onder voor hout- en gashaarden. Dan zit ik gewoon graag naast mijn cv-ketel.

Waarom ik kies voor een gashaard

Na lang wikken en wegen heb ik besloten om een gashaard te kopen. Gashaarden bieden zoveel gebruiksgemak dat houtkachels daar niet tegenop kunnen. Daarnaast heb ik al een gasleiding, en aan de muur zit een oud rookkanaal dat ik vroeger in de haard heb gestoken. Mijn huis heeft dus niet veel aanpassingen nodig. Mijn enige zorg is dat ik de vlammenshow zal missen, maar ik merk dat ik het helemaal niet hoef te missen. Moderne gashaarden hebben ook types die vlammen laten zien als hout. Ik weet het zeker! Van hetzelfde?

Vragen over dit artikel?