blog

Problemen met zwerfkatten in Amsterdam

10-06-2022

In Amsterdam is er een zodanig groot probleem met het aantal zwerfkatten dat de opvang het bijna niet meer aan kan. Deze opvang (SAZ) is eigenlijk een onderkomen voor de dieren die valt tussen de straat en het asiel. Door katten opnieuw te socialiseren en goed voor ze te zorgen probeert deze opvang daarmee de doorstroming van katten naar het asiel of elders te bewerkstelligen. Echter zitten de dierenasiels ook bijna helemaal vol en ontstaat er zo een behoorlijk probleem.

Zwerfkatten van straat halen en een veilige plek geven

De stichting Amsterdamse zwerfkatten probeert zoveel mogelijk zwerfkatten van straat te halen en ze een veilige plek te geven. Maar ook de opvang heeft maar beperkte ruimte en kattenbenodigdheden zoals bijvoorbeeld een kattenbak voor iedere kat. De stichting heeft momenteel het dubbele aantal katten zitten dat wat het doorgaans aan kan. Dat houdt ook in dat er ook dringend gezocht moet worden naar vrijwilligers om alle katten aandacht en de juiste verzorging te geven.

Waarom zoveel zwerfkatten in Amsterdam?

Dat is deels te verklaren door de Coronapandemie. Een heleboel mensen hebben in deze periode een kat of meerdere katten in huis genomen. Die waren daar toen vast heel blij mee. Maar nu we een tijdje verder zijn en mensen erachter komen wat ze maandelijks kwijt zijn aan bijvoorbeeld voeding en kattenbakvulling of wat een bezoek aan de dierenarts kost. Maar ook hoeveel je moet betalen voor het steriliseren of castreren van hun poes of kater.

Een moederpoes met een compleet nestje op straat dumpen

Voor veel mensen is dit een reden om hun geliefde kat op straat te dumpen. Omdat ze dit soort kosten niet kunnen dragen of het er niet voor over hebben, Daarnaast is het nu ook de tijd dat er veel kittens worden geboren. Maar al te vaak wordt een moederpoes met heel haar nestje of een heel nestje met kittens alleen gedumpt. Deze twee redenen zorgen ervoor dat er een gigantische toestroom aan zwerfkatten is in onder andere Amsterdam.

De opvang zit ook vol met zieke katten

De SAZ opvang heeft ook een afdeling speciaal voor ziek katten. Echter zit deze ook overvol. Daarnaast lopen de kosten ook op. Om zieke katten weer beter te maken moeten ze toch langs de dierenarts en hebben ze vaak ook medicijnen nodig. Het belangrijkste advies hierbij is. Laat je kat zodra het kan castreren of steriliseren.

Dan is de kans veel kleiner dat je kat een ongeluk krijgt of gewond raakt. De hormonen zijn namelijk vaak de grote boosdoener als het gaat over verwondingen bij katten. Bovendien voorkom je daarmee ook dat er weer een nestje met kittens komt. Die heel vaak dan weer op straat gedumpt worden en verder als zwerfkat door het leven gaan. Tenzij ze natuurlijk opgevangen worden door een stichting zoals SAZ in Amsterdam.

Vragen over dit artikel?