blog

Rondkomen met een laag budget in onze hoofdstad

12-10-2021

Heeft u niets te besteden, bent u in schuldhulpverlening of wilt u bewust besparen op uw uitgaven omdat u denkt dat het minder kan? Het is dus meestal goed om te zien hoeveel u uitgeeft aan boodschappen. Boodschappen worden steeds duurder en als je budget beperkt is, is het moeilijk om elke dag eten op tafel te zetten. Maar het kan natuurlijk wel! In dit artikel lees je hoe je dit doet.

Verander je manier van denken

De belangrijkste start is om je mindset te veranderen. Heb je eerder 20 euro of meer per dag uitgegeven? Dan is het moeilijk om vanaf het begin te veranderen. Het is niet langer wat je wilt kopen, maar wat je echt nodig hebt. Als je minder wilt of moet uitgeven, moet je je leven eerst op verschillende manieren indelen. Niet alleen als je budget laag is, maar ook als je meer wilt weten over je uitgaven.Bedenk je wel dat, ook met een laag budget, je vaste lasten net zo hoog blijven. Besparen op je huur bijvoorbeeld, dat gaat niet tenzij je verhuist.

Goedkoop winkelen

Iedereen heeft elke dag voedsel nodig en het is het beste om gezond te zijn. Wel is het zo dat veel gezondheidsproducten doorgaans duurder zijn dan een zak frites en een doos frites, waardoor veel mensen al snel de neiging hebben om naar de vriezer van de supermarkt te lopen. Maar als je het goed doet, kun je goedkoop en gezond eten en zit je echt vol na een maaltijd. Kunst ligt in kopen voor de prijs van kilo’s, omdat het meestal veel goedkoper is. Zo is een zak aardappelen van 5 kg veel goedkoper dan een zak van 1 kg.
Ook kunt u kosten besparen door meerdere maaltijden tegelijk te bereiden. Dan moet je groot inkopen, waardoor je op de totaalprijs kunt besparen. Doordat je alle afwas in één keer afmaakt, bespaar je ook bakboter, gas of elektra en warm water voor de afwas. Dit klinkt onnodig, maar het verschil zie je terug in de eindafrekening.

Andere tips om gezond te eten met een beperkt budget

Ga naar de markt om je groenten en fruit te kopen en je zult merken dat je bijna altijd minder betaalt dan de supermarkt. Wil je optimaal profiteren van kortingen? Ga dan voordat de markt sluit. Dan zijn er veel groenteboeren die van hun producten af willen, zodat je ze goedkoper mee naar huis kunt nemen.
Je kunt ook elke dag naar de supermarkt gaan en alleen producten kopen met een houdbaarheidsdatum. Op deze producten krijg je 35% of 50% korting, wat natuurlijk een groot verschil maakt. Nadeel hierbij is dat je elke dag naar de winkel moet, waar je misschien niet meer producten met kortingslabels hebt, omdat er al andere mensen voor je staan.

Vragen over dit artikel?