blog

Tips: een huis kopen in Amsterdam anno 2022 doe je zo!

07-06-2022

Ben je op zoek naar een geschikte koopwoning of een appartement in Amsterdam? Dan sta je momenteel voor een behoorlijke uitdaging! Want de huizenprijzen zijn historisch hoog, terwijl het aanbod aan woningen helaas schaars is. Dat betekent dat je jouw zoektocht naar een mooie en betaalbare woning in Amsterdam goed doordacht moet uitvoeren. In dit artikel lees je de beste tips van een makelaar Amsterdam om zo snel mogelijk een passend huis of appartement te vinden in onze hoofdstad.

Zorg dat je een goede makelaar vindt

De zoektocht naar een droomwoning in Amsterdam kan, gezien de turbulente woningmarkt, niet zonder een goede en ervaren aankoopmakelaar Amsterdam voltooid worden. Je kunt natuurlijk zelf op zoek gaan via Funda.nl en op andere woningsites. Maar het is slimmer en efficiënter om een professionele woningexpert in of rond Amsterdam in te schakelen. Een aankoopmakelaar in Amsterdam heeft namelijk veel voordelen. Hij of zij weet waar woningen in jouw prijsklasse te vinden zijn, assisteert je bij bezichtigingen en kan bij twijfel over de bouwkundige staat van een interessant huis een bouwkundig rapport voor je aanvragen. Ook tijdens prijsonderhandelingen helpt een aankoopmakelaar je om duizenden euro’s te besparen.

Kijk kritisch naar je financiële speelruimte

Nu we het toch over geld hebben: zorg ervoor dat je exact weet welke financiële speelruimte je al dan niet hebt voor de aankoop van een mooi huis in Amsterdam. Houd hierbij rekening met het slechtste scenario, dus calculeer potentiële extra kosten in als noodzakelijke overbiedingen, tijdelijke dubbele woonlasten, 1 of 2 salarissen als onderpand en eventueel toekomstige verbouwings- of renovatiekosten. Houd ook rekening met eventuele erfpacht, waar in Amsterdam geregeld sprake van is.

Let op als je een pand koopt voor de verhuur

Belangrijk om te weten voor vastgoedinvesteerders is dat er een nieuwe regel op de Amsterdamse woningmarkt geldt. Voor woningen met een koopsom onder de 512.000 euro gaat een zogenoemde opkoopbescherming gelden. Feitelijk houdt dit in dat deze woningen na aankoop door de eigenaar in de eerste vier jaar niet verhuurd mogen worden. Hiermee wil de Gemeente Amsterdam in de stad het aantal huisjesmelkers indammen en meer mensen de mogelijkheid geven om voordelig te wonen. Houd hier rekening mee als je van plan bent om vastgoed in de stad te kopen. Voor de betreffende woningen geldt zelfs een woonplicht in de eerste vier jaar. Dus het opkopen van Amsterdamse woningen om die (later) onder te verhuren, zit er momenteel niet in.

In beeld krijgen hoe je droomwoning er moet uitzien

Wil je succesvol een huis kunnen kopen in Amsterdam, dan raden we je aan om helder in beeld te hebben aan welke eisen je droomhuis moet voldoen. Door in kaart te brengen wat je minimale eisen zijn, kun je gerichter zoeken en daardoor ook sneller een mooi optrekje in Amsterdam vinden. Belangrijk is bijvoorbeeld dat je weet hoeveel kamers je toekomstige woning moet hebben. Heb je een ruimte nodig om in te richten als thuiskantoor? En zoek je een huis met of zonder tuin? Door dit soort wensen scherp in beeld te hebben, vind je sneller een mooie woning in Amsterdam.

Vragen over dit artikel?