blog

Van Amsterdam naar het mysterieuze Japan!

12-05-2022

Een rondreis Japan is voor heel wat mensen de reis van hun dromen. Een vertrek van Amsterdam, afslag Vinkeveen. Je kent allemaal wel sushi en manga, maar in het land van de rijzende zon vind je eerder een heleboel contrasten. Eeuwenoude heiligdommen, een imponerende natuur of immense metropolen. En dan ’s avond in het hotel met een kamer niet groter dan een groot uitgevallen doos, de meest vreemde televisie die je ook maar in gedachten had. We maken even een klein overzichtje, een rondreis in woorden.

Begin bij de hoofdstad

Beginnend bij de hoofdstad Tokyo, een bruisende metropool met meer dan 12 miljoen inwoners. In de 23 stadswijken vind je een uitstekend afgewerkt metronetwerk waardoor je de verschillende wijken zonder zorgen kan bezoeken. We beginnen in het levendige Shinjuki met zijn neonreclames, warenhuizen, karaoke bars in scherp contrast met zijn serene tempels. Zo rijden we verder naar Ginza. Dit is meer het winkeldistrict en op zondag is het hier volledig autovrij. Daar kunnen we bij ons in Amsterdam nog iets van leren. Het Keizerlijke Paleis met zijn mooi aangelegde tuinen kan je hier het volledige jaar bezoeken.

We stoppen als laatste in Tokyo nog even in Shibuya. Dit is een wijk waar vooral de jongeren zich thuis voelen. Muziekwinkels en modewinkels en de lokale jongeren die rond flaneren en fladderen met hun meest hippe outfits.

Even wat geschiedenis!

Wie in de geschiedenislessen goed heeft opgelet, of misschien iets minder, kent zeker Hiroshima. De mensen zouden een barre stad verwachten door de atoombom, maar niets is minder waar. Hiroshima is een bruisende, moderne stad. Zeker een stop aan de A-bomb Dome of het Peace Memorial Park zijn aan te raden.

Ik kan makkelijk een duizend en een steden en plaatsen vernoemen. Tokyo, Hiroshima, Kyoto met zijn tempels of richting Mount Fuji en Takayama. Maar daarvoor lees je dit niet. Wel nog een aantal kleine tips voor een rondreis in Japan.

Het openbaar vervoer van Japan

In tegenstelling tot bijvoorbeeld Nederland is het openbaar vervoer in Japan bekend om haar punctualiteit. Mooie propere stations en vooral een trein die altijd stipt op tijd vertrekt en ook aankomt. Zwerfvuil of kauwgom vind je hier niet op de grond. Het bellen op de telefoon is in de meeste gevallen zelfs verboden. De nieuwste manga lezen nadat je door spoorpersoneel in de trein werd geduwd? Dat is openbaar vervoer in Japan.

Neem de tijd om het land te ontdekken en om ten volle te genieten van de Japanse keuken. Japan is meer dan sushi, maar ook bijvoorbeeld Udon noodles. Door de grote diversiteit wordt de Japanse keuken als een van de beste ter wereld gezien. Experimenteren in de keuken, dat hoort er ook bij.

Kortom, het is geen land om snel te bezoeken. Ja, de reis is prijzig. Maar je krijgt er heel wat voor terug. Een rondreis Japan zorgt voor een unieke ervaring en herinneringen voor het leven.

Vragen over dit artikel?