blog

Bewust en zeker je baan opzeggen doe je zo!

01-06-2022

Terwijl massaontslagen blijven groeien, denkt u misschien ook dat het tijd is om uw baan op te zeggen. Maar er is meer om je positie te verlaten dan dat je gewoon niet komt opdagen. Afscheid nemen van je baas moet op de juiste manier gebeuren, zowel voor jezelf als voor je werkgever.

Overweeg voordat u de deur uitgaat deze tips over wat u wel en niet moet doen als u besluit uw baan op te zeggen.

Maak een concreet plan!

Ook al is de arbeidsmarkt jou als werkzoekende gunstig gezind, toch is het verstandig om een ​​plan te hebben. Als het plan is voor een nieuwe baan, dan had je alle gebruikelijke stappen moeten nemen om een ​​baan te vinden. Dat omvat het bijwerken van uw cv, het vernieuwen van uw LinkedIn-profiel en het op zijn minst verzenden van eerste sollicitaties. Het liefst heb je al een sollicitatiegesprek gehad, of beter nog, een jobaanbieding. Er zijn ook professionals die je hierbij kunnen helpen zoals loopbaancoaching tilburg. Gespecialiseerd om jouw als werknemer of zelfstandige te helpen met je zoektocht of met je carrière.

Ondernemerschap voelen? Doe dan al uw onderzoek en due diligence voordat u uw huidige werkgever verlaat. Doe alles wat je kunt om je nieuwe onderneming te starten terwijl je nog steeds een vast inkomen hebt, en het is minder waarschijnlijk dat je in het begin financiële problemen krijgt.

Maak een tijdlijn met de to do’s

Vrijwel niemand zou zomaar stoppen met opdagen voor zijn werk. Dus wat is uw tijdsbestek om te vertrekken? Zijn de omstandigheden zodanig dat u wilt dat vandaag uw laatste dag is? Of misschien wil je een gepaste hoeveelheid kennisgeving geven en projecten afronden waar je momenteel aan werkt. Overweeg de factoren die u de deur uit duwen, evenals de factoren die uw inzet elders eisen.

Ken deverplichtingen

Heeft u verplichtingen die zijn vastgelegd in een arbeidsovereenkomst? Dan kan dat de voorwaarden van uw vertrek bepalen. Als u zich niet aan deze voorwaarden houdt, kunt u wettelijk aansprakelijk worden gesteld. Bekijk dus uw contract en maak uw plannen dienovereenkomstig.

Confrontatie met je baas

Als je een plan hebt, een idee hebt van je verplichtingen en je tijdschema, ben je nu klaar om met je baas te praten. Maar ga er met een open geest in. Je baas zal enige flexibiliteit van jouw kant waarderen, het laat zien dat je je ook zorgen maakt over hen. En wie weet wil hij of zij misschien dat je slecht genoeg blijft om je salaris of voordelen te verzoeten, of misschien zelfs de deur open te zetten voor een nieuwe kans. Ga naar je vergadering met je baas en zorg voor het best mogelijke resultaat.

Een ontslagbrief opstellen

Uw ontslagbrief moet worden opgesteld NA al het bovenstaande. Alleen dan heeft u voldoende informatie om een ​​relevante en effectieve kennisgeving van uw voornemen om uw dienstverband te beëindigen op te stellen. Of het nu gaat om een ​​eenvoudig sjabloon voor een ontslagbrief of dat het in overleg met uw advocaat is samengesteld, in combinatie met uw algehele exit-strategie, dit toont uw professionaliteit, dat u een teamspeler bent. En dat is waardevol als u ervoor kiest om op een dag terug te keren, of zelfs voor potentiële werkgevers die vragen kunnen stellen over de voorwaarden waaronder u bent vertrokken.

Zet een positieve draai aan het vertrek

Dus je haatte je baan. Of je had een hekel aan de eikel waarmee je regelmatig te maken had. Dit is niet het moment om je bruggen te verbranden! Integendeel, het is nu de tijd om de zeeën te kalmeren en iedereen, inclusief uzelf, een positief gevoel te geven over uw keuze om te vertrekken.

Voor meer tips en adviezen kun je contact opnemen met een leefstijlcoach tilburg.

Vragen over dit artikel?