blog

Tips: ergonomisch thuiswerken

24-06-2022

Ergonomisch meubilair: weet alles over deze trend

Ergonomische veiligheid in een kantoor is van vitaal belang voor zowel de gezondheid van de werknemers als de productiviteit van het bedrijf. Het houdt in dat de werkplek en de uitrusting worden ontworpen om aan de individuele behoeften van de werknemers te voldoen.

Er bestaat geen definitie van de juiste houding of indeling in een werkomgeving. Er zijn echter ergonomische basisrichtlijnen die je kunt leren en volgen om uzelf te beschermen tegen letsel bij het uitvoeren van computertaken.

1. Ergonomische meubels configuratie

Doeltreffend ergonomisch meubilair (stoel, bureau en werkstations) moet aan jouw individuele behoeften kunnen worden aangepast. Het handhaven van een goede houding is essentieel.

Een ergonomische bureaustoel moet op de optimale hoogte en afstand worden ingesteld, zodat je comfortabel bij jouw werkmateriaal kunt. Je ruggengraat moet rechtop staan. Schaf een kussen voor lendensteun aan als je dat nodig vindt. Jouw voeten moeten op de vloer rusten; als dit niet mogelijk is, gebruik dan een voetensteun. Jouw bureau moet verstelbaar zijn voor een comfortabele monitor- en toetsenbord positie.

2. Ergonomische computeropstelling

Toetsenborden, muizen, monitoren en werkoppervlakken spelen allemaal een belangrijke rol in de ergonomische veiligheid op kantoor. Als toetsenborden hoger of lager dan de juiste hoogte worden geplaatst, kan letsel ontstaan.

Ontwikkel een neutrale lichaamshouding, waarbij de pols recht en horizontaal is, zonder deze naar beneden, boven of opzij te buigen. Gebruik een ergonomische polssteun of toetsenbord. Voor een goede ergonomie moeten jouw ellebogen comfortabel naast jouw lichaam rusten en op dezelfde hoogte als jouw toetsenbord.

Maak kleine aanpassingen aan jouw stoel en bureau om je aan te passen. Ergonomische toestellen moeten de juiste vorm en grootte hebben om ongemakkelijke en oncomfortabele houdingen te vermijden.

3. Indeling van de werkplek

Ergonomische veiligheid met betrekking tot de werkomgeving omvat drie aandachtsgebieden voor de gebruiker: verlichting, verblinding en ventilatie. Werkplekken moeten zo worden ontworpen dat de verblinding door verlichting op plafonds, ramen en verlichtingsarmaturen wordt verminderd. Kantoorboekhandels verkopen antireflectieschermen voor monitoren.

Het verlichtingsniveau van het beeldscherm is belangrijk, evenals de plaatsing ervan, die op of iets onder ooghoogte moet zijn. Ergonomische ventilatie betekent dat je jouw bureau uit de buurt van de airconditioning plaatst en tocht vermijdt, maar jouw werkruimte moet goed geventileerd zijn.

De relatieve vochtigheid moet tussen 30 en 60% liggen. Zorg er ook voor dat jouw computer geen diffuse verontreinigende stoffen in het ventilatierooster uitstoot, zoals chemicaliën, vluchtige organische verbindingen of ozon partikels. Plaats nieuwe computers in een goed geventileerde ruimte om alle verontreinigende stoffen vóór gebruik te verwijderen.

De voordelen van ergonomie voor de werkomgeving

Door ergonomisch verantwoord kantoormeubilair met de juiste afmetingen te kiezen, voelt de werknemer zich prettiger en kunnen blessures en andere problemen die zijn dagelijkse prestaties en dus zijn productiviteit kunnen beïnvloeden, worden voorkomen.

Het bieden van adequate arbeidsomstandigheden kan zorgen voor meer stabiliteit, en daarnaast onnodige kosten voor het bedrijf helpen terugdringen, aangezien zij de risico’s van sommige ongevallen tot een minimum beperken. Deze adequate arbeidsomstandigheden dragen ook bij tot het voorkomen van afwezigheid en vervanging van werknemers.

Daarom draagt een bedrijf met ergonomisch meubilair bij tot een hogere productiviteit en een grotere tevredenheid en kwaliteit van het werk van de werknemers, omdat zij zich meer gewaardeerd, gezonder en comfortabeler voelen om de dagelijkse en stressvolle werkroutine aan te kunnen.

Vragen over dit artikel?