blog

Tips om je business draaiende te houden in tijden van crisis

03-05-2022

Er zijn weinig bedrijven te vinden die geen gevolgen ondervonden hebben of nog steeds ondervinden van de coronacrisis. Er zijn dan wel steunmaatregelen vanuit de overheid voorzien, toch maken ondernemers zich op financieel gebied zorgen. Als jij je zorgen maakt over de toekomst van je bedrijf, lees dan vast en zeker de tips hieronder om je business, zelfs in tijden van crisis draaiende te houden.

Met deze tips kom je de crisis makkelijker door

Een crisis heb je niet in de hand, zo ook niet die vervelende coronacrisis waartegen weinig te beginnen valt. Wat je wel in de hand hebt, zijn de zaken die jij kan ondernemen om de financiële situatie en de toekomst van je onderneming veiliger te stellen.

Stel een realistische financiële begroting op

De meeste ondernemers beschikken dan wel over een financieel plan, maar dit zal in geval van een crisis al snel niet erg realistisch meer blijken te zijn. Door een plan op te maken dat rekening houdt met de mindere inkomsten, kan je sneller de vinger leggen op eventuele problemen die op je afkomen en er al preventief een oplossing voor zoeken. Inkomsten en uitgaven even netjes oplijsten geeft je zo oplossingen voor de problemen zich stellen.

Beloon klanten die eerder betalen

Door klanten een zekere korting aan te bieden als ze onmiddellijk de ontvangen factuur betalen, vergroot je de kans tijdig over de gelden te beschikken. Jouw klanten hebben erbij te winnen en jij vergroot je cashflow om te anticiperen op de facturen die jij moet betalen.

Maak werk van je debiteurenbeheer

Klanten die hun factuur niet betalen zijn nooit goed voor een onderneming, maar al helemaal niet in tijden van crisis. Snel schakelen en inzetten op correcte betalingen van jouw klanten is hier meer dan ooit de boodschap. Kunnen of willen bepaalde klanten hier geen gehoor aan geven, dan kan je beroep doen op incassobureau Amsterdam om dit voor jou te doen. Het inschakelen van een incassobureau heeft een grote kans op succes en dat helpt de financiële gezondheid van jouw bedrijf vooruit.

Vraag om uitstel van betaling

Heb je ondanks alle maatregelen die je al nam op een bepaald ogenblik toch problemen om kosten te betalen, durf hier dan actie voor te ondernemen. Ga praten met je schuldeisers en onderhandel over een eventueel uitstel van betaling. Vaak kan je op veel begrip rekenen als je zelf de stap zet en niet wacht tot de betaaldata verstreken zijn en je aanmaningen krijgt. Op deze manier zou je kunnen voorkomen dat er een incassobureau ingeschakeld wordt. Als klanten jou zelf niet betalen en een gesprek niet mogelijk is, is het wel verstandig om zelf een incassobureau in te schakelen.

Een crisis zoals nu door corona heeft niemand in de hand en heeft niemand om gevraagd, toch helpt het niet lijdzaam te ondergaan. Zelf de nodige stappen en acties ondernemen helpt je om als onderneming het hoofd boven water te houden en na de crisis een doorstart te maken. Met behulp van de tips hierboven kan je al een heel eind op weg om pro-actief te werk te gaan en zo eventuele problemen tijdig een halt toe te roepen. Vergeet niet, ook een crisis gaat voorbij. Laat dat een hoopvolle gedachte zijn boven de sombere gedachten dit misschien wel eens de kop op steken.

Vragen over dit artikel?