blog

Mediteren! Tips om te starten en vol te houden

12-10-2021

Te midden van een steeds snellere en meer verbonden levensstijl kan meditatie een goed hulpmiddel zijn om geestelijke gezondheid en welzijn te cultiveren. Dit zijn oefeningen die thuis kunnen worden gedaan en die emotionele verbinding en zelfzorg stimuleren.

Je hebt geen speciale uitrusting nodig om te oefenen en er zijn geen contra-indicaties, ongeacht leeftijd of levensstijl. Om de verbinding te kunnen verbreken en een meditatie reis te beginnen, zijn doorzettingsvermogen en geduld nodig.

Bekijk de tips die meditatie makkelijker kunnen maken.

1. Een moment voor je reserveren

Het is heel belangrijk om gedurende de dag een moment te nemen om je los te koppelen van de buitenwereld en contact te maken met jezelf.

Het kan zijn wanneer je wakker wordt, zodat je de dag met minder angst en meer focus kunt beginnen; in het midden van de dag, om een pauze te nemen van jouw taken; of wanneer je naar bed gaat, om jouw geest te kalmeren voordat je gaat slapen.

Ideaal is een periode van 10 tot 15 minuten om te beginnen en kleine voordelen te brengen wat betreft aandacht en ademhaling, maar vijf minuten is al genoeg om een gevoel van rust toe te laten.

2. Zoek een rustige plek

Het is aan te bevelen een plaats te vinden waar je rustig kunt zitten, zoals een woonkamer, een tuin, een bank, eventueel de bureaustoel, of zelfs in de auto, nadat je die hebt geparkeerd voordat je naar jouw werk gaat, bijvoorbeeld.

3. Kies een comfortabele houding

Vergeet de houding die we meestal zien, van de persoon die in lotushouding zit. Met name voor deze functie is een voorafgaande opleiding vereist. Voor beginners kan het erg ongemakkelijk zijn.

Doe wat korte, lichte stretching en begin met zitten in een stoel. Voeten plat op de vloer, handen op jouw benen, kin lichtjes omhoog.

Zorg ervoor dat je ruggengraat recht is, zonder hem te belasten. Het belangrijkste is dat je een houding vindt die je in staat stelt ontspannen te blijven, maar tegelijkertijd wakker en alert.

4. Let op je ademhaling

Het is belangrijk om te leren speciale aandacht te besteden aan jouw ademhaling, jouw longen volledig te gebruiken. Er moet een diepe inademing zijn, waarbij lucht naar binnen wordt gezogen, buik en borst worden opgeblazen, en een langzame, plezierige uitademing.

Het controleren van de ademhaling is in het begin misschien niet gemakkelijk, wat men merkt tijdens de oefening, maar het is belangrijk om het comfortabel te maken en het niet te forceren, zodat het geen onplezierig moment wordt.

Een oefening die gedaan kan worden is om op de inademing tot vier te tellen, en deze tijd te herhalen voor de uitademing.

Vragen over dit artikel?