blog

Persoonlijke ontwikkeling en rust creëren in de stad

12-06-2023

Tegenwoordig gaat alles steeds sneller en steeds meer mensen hebben daar last van. De druk ligt zo hoog in de huidige maatschappij en er worden de hele dag prikkels op je afgevuurd, veel meer dan vroeger. ‘Vroeger was alles beter’, wordt er vaak gezegd door oudere mensen die rust nodig hebben. ‘Alles’ was misschien niet beter, maar sommige dingen waren toen wel degelijk beter voor de mens.

Prikkelverwerking

De technologische ontwikkeling groeit exponentieel snel, waar de oudste mensen uit ons land nog door het leven gingen zonder wasmachine en tv, is dat nu compleet ondenkbaar. De kinderen die nu opgroeien weten als ze 3 jaar oud zijn al heel goed hoe ze moeten swipen en zien ‘scherm‘-kijken als hun recht. Als je nu tv kijkt, of dat nou via het internet is of op een daadwerkelijke televisie, komt er heel veel op je af. Niet enkel het programma dat je kiest, maar ook vliegt er van alles door het scherm heen en ervoor, erna en er tussenin komt veel reclame langs, allemaal prikkels om te verwerken, terwijl je gewoon rustig een programma wilt kijken. Ook op straat is het veel en druk, mensen hebben allemaal haast, ze lijken allemaal snel ergens te moeten zijn. Rijdt maar eens op de A2 rond Amsterdam op een willekeurig moment van de dag, het is er druk, heel druk, weer allemaal prikkels om te verwerken. Geen wonder dat veel mensen aan het einde van de dag uitgeblust zijn.

De natuur in

Om in deze drukke, prikkel volle tijd, voor jezelf rust te creëren zijn er gelukkig steeds meer manieren bekend. Een van de aller belangrijkste is de natuur in gaan. Al loop je maar 20 minuten door het Amsterdamse Bos of door een park, dit kan al helpen om jezelf wat rust te gunnen. Kan je voor jezelf iets meer tijd vrij maken hiervoor, kan je natuurlijk ook naar de zee gaan, die is vlakbij, en zeker die zeewind helpt je helemaal verder.

Persoonlijke ontwikkeling

Als je het nog wat beter wilt aanpakken, kan je persoonlijke trainingen volgen. Daar leer je naar jezelf luisteren, zelfs naar je intuïtie, een stem die helemaal overschreeuwt lijkt te worden tegenwoordig. Je intuïtie kan je hele goede raad geven, als je hem kan horen. Ga in alle rust diep naar jezelf luisteren, wat wil jij nou echt? Wat voel je en waarom is dat? Dit kan soms beangstigend zijn, maar dit kan je uiteindelijk heel veel bieden. Er zijn gelukkig steeds meer mensen gespecialiseerd in dit soort trainingen, mensen die heel goed weten dat wat er tegenwoordig op je af komt heel veel is en dat rust en intuïtie heel belangrijk zijn.

Meditatie

Een andere manier om voor jezelf meer rust te creëren, is te gaan mediteren. Je kan jezelf, je lijf en je geest, al helpen door iedere dag 10 minuutjes een bepaalde ademhalingstechniek toe te passen. 4 tellen inademen, 4 tellen je adem inhouden, 4 tellen uitademen en dan weer 4 tellen inhouden. Dit noemen ze ook wel square breathing, in een vierkantje ademen. Deze techniek kan verregaande gevolgen hebben voor stressreductie, wat je uiteindelijk goed kan gebruiken, zeker in de drukke stad. 

Zelfzorg

Zelfzorg is duidelijk het allerbelangrijkste wat je kan doen, wat je zelfs moet gaan doen. Steeds jonger komen mensen nu in aanraking met burn-outs met alle gevolgen van dien. Dat wil je voorkomen, want voorkomen is beter dan genezen, van een burn-out kom je zo maar niet af. Hopelijk kunnen bovenstaande punten je hierbij helpen. Ga goed voor jezelf zorgen, en goed voor jezelf zorgen is goed naar jezelf luisteren, naar buiten gaan en jezelf in ieder geval een paar momenten van de dag rust gunnen. Je hoeft niet mee te rennen met de maatschappij, alsjeblieft niet, die wedstrijd houdt uiteindelijk niemand vol. 

Vragen over dit artikel?