blog

Vijf manieren om je leven duurzamer te maken

15-08-2023

We leven in een tijd van klimaatverandering. Veel wetenschappers zijn het erover eens dat de mens een grote rol speelt daarin en dat onze manier van leven zorgt voor een ongezonde balans in de broeikasgassen. In dit artikel willen we je vijf manieren vertellen waarop jij jouw leven duurzamer kan maken. Ga vandaag nog je leven beteren, dan wordt het morgen een gewenning. En over een half jaar zit het er zo ingebakken, dat je het niet eens meer opmerkt dat je ‘groen’ bent gaan leven.

Stap over naar zonnepanelen

Het is erg voordelig tegenwoordig om je dak vol te leggen met zonnepanelen. Hoe meer lichten, elektronische apparaten en automaten er in jouw huis op de energie van de zon kunnen draaien, hoe beter dat is voor het klimaat. Niet alleen is het goed om de CO2-uitstoot naar beneden te krijgen, maar ook is het een goede manier om te bezuinigen op de elektriciteitsrekening. Over het algemeen kun je anno nu de kosten van de investering er al in twee of drie jaar uit hebben.

Stap over naar duurzaam vervoer

Je kunt natuurlijk kiezen om met het openbaar vervoer te gaan reizen, maar dat is verre van ideaal. Soms moet je op plekken zijn waar geen bus komt en waar geen trein rijdt. Het wordt in Nederland steeds makkelijker om duurzaam te rijden en het is steeds goedkoper in vergelijking met een benzine- of dieselauto om een EV te rijden. Wist je dat er steeds meer oplaadpunten Amsterdam en omgeving voorzien zijn van een snelle vulling van je batterij? Je kunt nu op de website terecht om te zien welke laadpalen er op jouw route zijn. Ideaal!

Stap over op groen voedsel

Het is helemaal niet verboden om af en toe vlees te eten, maar het is wel goed om te weten hoe ons eetpatroon drukt op onze planeet. Koeien, varkens en schapen, of welk vlees je ook eet, hebben ongeveer tien kilo voedsel nodig om één kilo vlees te creëren. Dat betekent dus dat als we minder vlees gaan eten, dat er negen kilo meer voedsel overblijft om de mensen op onze planeet te voeden. 

Ga minder afval produceren

Afval is een van de manieren waarop wij onze planeet vervuilen. En dat terwijl veel van ons afval goed kan worden gerecycled. De beste manier is echter om helemaal geen afval te produceren. Zorg dus dat je producten in de winkel zonder plastic koopt, dat je organisch afval in je groentetuin composteert en dat je daarmee een meer organische manier van leven creëert.

Ga minder water verbruiken

Het is van levensbelang dat we in ons land minder water gaan gebruiken. We gebruiken drinkwater om onze auto te wassen, om ons zwembad te vullen en om minutenlang te douchen. Het probleem is echter dat er in onze wereld steeds minder drinkwater te vinden is. Hoewel er wel innovatie is om water uit zee te ontzilten, heeft ook dat gevolgen voor het milieu en is het nog maar de vraag of dat ook ‘groen’ is. Voor nu is het dus goed om minder water te verbruiken.

Vragen over dit artikel?