blog

Hebben bitcoin geldautomaten een toekomst in Nederland?

10-04-2022

Met de opkomst van bitcoin, groeit ook de financiële infrastructuur eromheen. Bitcoinautomaten zijn hier een goed voorbeeld van. Net zoals aanbieders als SATOS, die bezitters van cryptocurrency helpen bij de inkoop- en verkoop van normale en cryptovaluta. De bitcoin koers kun je op dit platform inmiddels 24 uur per dag in de gaten houden. Behoorlijk wat dus om aandacht aan te besteden, zeker als je nieuw bent bij het gebruik van bitcoin. Hieronder wat handige tips en trucs om rekening mee te houden.

Waarom bitcoin zo populair is

De verklaring voor de groei van cryptocurrency zoals bitcoin is eigenlijk vrij simpel. In onze digitale wereld vormen crypto’s zoals bitcoin en ethereum een alternatief voor meer gereguleerde internationale valuta’s zoals de dollar en de euro. Bovendien is bitcoin, net als goud of andere edelmetalen, van zichzelf waardevol geworden. Veel beleggers zien toekomst in de munt en beschouwen het als een slimme investering. De koers is daardoor sterk gestegen, wat de waarde van de munt ook weer ten goede is gekomen. Voor mensen die geloven dat crypto’s een belangrijke, en blijvende, rol in de mondiale economie zullen blijven spelen is bitcoin dus een niet te missen kans.

Ieder voordeel heeft zijn nadeel

Die hoge verwachtingen hebben natuurlijk ook een keerzijde. Niet alles dat blinkt is goud, en ook bitcoin lijdt soms onder de speculaties van hordes beleggers. De bitcoin koers is daardoor behoorlijk volatiel, met sterke schommelingen in de prijs. Daar kun je als belegger best van schrikken. Andere cryptomunten zijn vaak nog minder stabiel en een investering van duizenden euro’s kan zomaar in rook opgaan. Wie erover denkt te investeren in crypto’s dient zich daarom goed in te lezen. Doe je onderzoek, bekijk wat analisten over de betreffende munt te zeggen hebben, let altijd op de authenticiteit van aanbieders en websites, en bepaal pas dan of jij wilt investeren, en voor hoeveel. Laat je niet meeslepen door impulsbeslissingen of een gevoel te ‘’moeten’’ kopen.

Bitcoin opnemen in Nederland

In El Salvador is bitcoin al een geaccepteerde munteenheid, maar zo ver is het in Nederland nog niet. Bitcoinautomaten zijn er inmiddels al wel. Hier kun je bitcoin kopen met cash geld. Schattingen van de hoeveelheid automaten in Nederland liggen rond de 25, maar experts verwachten dat dit aantal in de komende jaren sterk zal groeien. Regulering van deze automaten staat daardoor ook nog in de kinderschoenen. Eigenaren moeten wel opgeven dat ze een automaat plaatsen, maar de precieze locatie hoeft vaak niet te worden doorgeven. Het ligt echter in de lijn der verwachting dat financiële toezichthouders in Nederland strenger zullen gaan monitoren zodra het aantal automaten blijft toenemen. Heb je zelf interesse om een automaat te plaatsen, houdt dan vooral de lokale regels in de gaten.

De toekomst van bitcoin

Een continue vraag van meer bitcoin(faciliteiten) in Nederland lijkt waarschijnlijk. Er is veel vraag naar onder mensen die geloven in de toekomst van deze nieuwe munteenheid. Helaas is er ook onder criminelen veel interesse in cryptocurrency, omdat deze valuta’s vaak ontsnappen aan regulering van financiële toezichthouders. De opkomst van automaten, aanbieders als SANTOS, en reacties van de Nederlandsche Bank laten echter wel zien dat ook Nederland steeds meer met bitcoin te maken zal krijgen. Wie weet, misschien kunnen we een biertje ooit ook met crypto afrekenen.

Vragen over dit artikel?