blog

Kinderen watervrij op vakantie

01-08-2023

Nederland is een waterland en daarom is het natuurlijk super belangrijk voor de veiligheid kinderen dat ze zich kunnen redden in het water in eigen land en ook op vakantie in het buitenland. Er zijn tal van manieren om je kinderen watervrij te krijgen, maar het verstandigste is om te zorgen dat ze hun zwemdiploma hebben, in ieder geval hun A. Dan kan je met een gerust hart je kind op vakantie in het zwembad, de zee, of een meer laten springen.

Watervrij worden 

De meest reguliere vorm van les is het ‘normale’ ABC traject. Je begint dit traject dan in kleine groepjes om watervrij te worden. De kinderen hebben dan allemaal hun zwemvestje aan en leren omgaan met waterspetters in hun ogen krijgen en zich vrij en veilig te voelen in het water. 

Vervolgstap: Op les in een groep

Als de kinderen watervrij zijn mogen de zwemvestjes uit en gaan de echte zwemlessen beginnen, ze starten met het zogenaamde zwemles ABC. Tegenwoordig zijn deze lessen veel omvattender dan 30 jaar geleden. Kinderen leren voor hun A onderwater zwemmen, borstcrawl, rugcrawl, watertrappelen, duiken en natuurlijk de schoolslag. Dit duurt ongeveer gemiddeld 12-15 maanden. Bij B wordt dit allemaal verder verdiept en worden de slagen nog beter gevormd en na C kan een kind echt heel mooi zwemmen. Het halen van je C diploma duurt vaak maar een paar maanden dus die wordt er regelmatig nog aangeplakt door ouders. Al met al kan op deze manier lesgeven meer dan 2 jaar duren.

Privéles

Wat tegenwoordig regelmatig wordt aangeboden is het ABC traject in de vorm van privéles. Uw kind krijgt dan 1 op 1 les wat heel grote voordelen heeft. Normaal zijn de groepen namelijk behoorlijk groot, waardoor  een kind de leraar misschien niet altijd kan volgen omdat hij/zij afgeleid is door alle andere kinderen en vice versa, de leraar ziet niet altijd waar de moeilijkheden van het kind liggen. Denk bij je keuze voor zwemlessen eens aan zwemles Amsterdam waar deze privélessen worden aangeboden. De lessen zijn vaak 30 minuten en in die 30 minuten kan het kind echt heel geconcentreerd leren wat de leraar uitlegt en kan de leraar ook goed zien waar het kind tegen lastigheden aanloopt. Vaak is door deze combinatie het kind veel sneller klaar dan de 2 jaar gewone lessen.

Turbo zwemmen

Sommige zwemscholen bieden ook turbo zwemlessen aan, vaak zijn dit lessen in vakantieperiodes. Dan kan een kind in een groepje van 4-5 leerlingen een week lang iedere ochtend les krijgen waardoor ze letterlijk voorschieten. Vaak zwemmen kinderen natuurlijk ook veel op vakantie en dat in combinatie met zo’n turbo week kan het complete zwemtraject echt versnellen.

Zorgeloos in het water

Zodra je kind een zwemdiploma heeft kan dat al voor veel rust zorgen als je je op vakantie in de buurt bij water bevindt. Je weet dat je kind zich kan redden. Wel is het natuurllijk zo dat een A diploma nog niet heilig is, ze kunnen zich redden, dat klopt, maar als ze in een druk zwembad zijn of in een ruige zee is het altijd slim om goed op ze te letten. Na een B diploma en natuurlijk ook na een C diploma kan je zelf zien hoe goed ze zich ontwikkelen in het water en of je ze met een gerust hart alleen naar het zwembad kan laten gaan.

Vragen over dit artikel?