blog

Wat te doen als je APK bijna verlopen is?

30-09-2022

Je auto periodiek laten keuren is verplicht in Europa. Zonder geldige APK en een autoverzekering mag je niet de weg op. Verloopt jouw APK binnenkort of ontvang je een herinnering per post van het RDW? Onderneem dan snel actie om boetes te voorkomen. In dit blog vertellen we welke mogelijkheden je hebt en wat de voor- en nadelen hiervan zijn.

Afspraak inplannen bij een garage

Niet van plan om je auto van de hand te doen? Dan is het handig om ruim voor de APK-vervaldatum een afspraak in te plannen bij een door de RDW erkende garage of keuringsstation. Tijdens een APK-keuring beoordeelt een keurmeester je auto op onder meer verkeersveiligheid, milieu en registratie. Ook geeft een APK-keuring een beeld van de technische staat van de auto. Deze aspecten bepalen of je auto wordt goedgekeurd of afgekeurd. Om de kansen op goedkeuring te vergroten, is het verstandig om bepaalde zaken zelf na te lopen voordat je naar de garage gaat. Denk bijvoorbeeld aan de banden, de verlichting, de ruitenwissers en de vloeistoffen. Wordt de auto afgekeurd? Laat de benodigde reparaties uitvoeren en breng je auto langs voor een herkeuring.

Je APK-verplichting laten schorsen

Staat de auto stil en ben je van plan er over enige tijd wel weer mee te gaan rijden? Dan kun je ervoor kiezen de auto te laten schorsen door de RDW. Hiermee zet je ook de motorrijtuigenbelasting en je verzekeringsplicht stop. Je verzekering auto berekenen is dus een kwestie voor later. Omdat je niet verzekerd bent, mag je er dus ook niet mee gaan rijden. Loopt de schorsing af? Dan moet je alsnog een APK-keuring aanvragen. Je mag, mits je voor die dag een WA-verzekering afsluit, zelf naar het APK-keuringsstation rijden. Wordt de auto afgekeurd en bedragen de kosten van de reparaties meer dan de dagwaarde? Dan kiezen veel mensen ervoor om hun auto te verkopen en naar een andere auto op zoek te gaan.

Te laat voor de APK keuring

De eerste twee maanden is er nog geen man overboord. Artikel 11 van het Besluit Voertuigen geeft namelijk de ruimte om alsnog aan de APK-plicht te voldoen. Je mag echter niet met de auto rijden na de APK-vervaldatum. Het is dus alsnog mogelijk de auto APK te laten keuren, het kenteken te laten schorsen of de auto te verkopen. Het is handig om het niet zover te laten komen en hierin keuzes te maken voor de APK-vervaldatum. Vaak kun je op korte termijn al terecht bij een gecertificeerde garage. De meeste garages doen slechts één uur over een APK-keuring en brengen hier gemiddeld tussen de €19 en €63 voor in rekening.

Vragen over dit artikel?