Het voelt soms onwerkelijk; zóveel leuke, originele eetzaakjes in onze stad Amsterdam, maar niet één die je ’s avonds kunt bezoeken momenteel. Voor sommigen van ons is het even flink ontwennen hoor. Ben je bijvoorbeeld gewend om wekelijks met je goede vriendin te borrelen, of een gezellig uit-eet-momentje te pakken, staan we weer opnieuw voor een gesloten deur met z’n allen. Allemaal hartstikke logisch en begrijpelijk, maar ondertussen mís je gewoon die gezelligheid en vanzelfsprekendheid van het uit eten gaan.
Amsterdam wil -moet- je ervaren. ’s Avonds de levendigheid opzoeken van het oude centrum, wat een bonte pluimage aan types herbergt (sorry mensen!) Maar wat nu, met juist de feestdagen voor de deur? Als de berg niet naar Mozes komt, komt Mozes naar de berg. Met andere woorden, we gaan het zelf regelen. Natuurlijk niet door met een flinke groep thuis te gaan zitten. Hoe dan wel? Dat lees je hier!
Wat symboliseert uit (eten) gaan voor jou?
Uit eten gaan is genieten van een heerlijke ambiance, waar je keuze hebt uit vele gerechten en je waar je geen omkijken hebt naar boodschappen doen, voorbereiden, koken, afruimen en afwassen. Kortom, even lekker eropuit, mensen ontmoeten: dát maakt het leuk. Maar hoe moet dat nu thuis? Het is toch anders … Laten we eens zien of je thuis niet ook een wat relaxte sfeer kunt creëren. Hapje en drankje, en toch verantwoord.
Uit eten … thuis
Maak je woonkamer of keuken sfeervol, dim de lichten en steek een groepje waxinelichtjes aan. Haal (borrel)hapjes in huis en ga voor een thema, zo werkt het meestal ook in een restaurant. Bezoek je een tapas restaurant, dan wordt daar meestal ook Spaanstalige muziek gedraaid. Zorg voor die specifieke ambiance; overeenkomstige muziek en dito hapjes. Je kunt zelf tapas hapjes maken zonder al te veel moeite te hoeven doen. Haal smeersels, olijven, stokbroodjes etc. bij de supermarkt of online. Ga je toch liever zelf aan de slag, ook dan valt de voorbereiding meestal erg mee (tenzij je tortilla besluit te maken!).
Misschien ga je liever voor een ander thema, bijvoorbeeld sushi. Dat maakt het vrijwel nóg makkelijker. Je koopt ze rechtstreeks in de winkel en het is hartstikke gezond.
Trek in een smakelijke, pittige hap? Dan is wellicht een kaasfondue eens een leuk uitstapje uit je comfortzone?
Vaste prik, borrelmoment thuis
Maak er een wekelijks terugkerend fenomeen van. Nodig 1 of 2 vrienden uit en wissel eens af tussen je verschillende vrienden, zodat de sfeer telkens weer wat anders wordt. Zorg eventueel voor wat alcoholische versnaperingen, leuk om de week af te sluiten. Want de thuis borrel met vrienden is eigenlijk het leukste om zo tegen het einde van de week te houden, denk aan donderdag of vrijdag. Je hebt dan niet de belasting aan je hoofd dat je ‘nog een hele week moet’. Wissel ook vooral af door elkaar te bezoeken en vooraf het thema te bepalen. Ook de kosten kun je besluiten te delen.