blog

Koffie maken en drinken als een échte barista

12-10-2021

Voordat koffie in een kopje wordt gegoten en ervan wordt genoten, doorloopt de koffie veel processen en handmatig werk. In al deze stappen kunnen duurzame en minder duurzame keuzes gemaakt worden. Duurzaamheid wordt steeds belangrijker, daarom willen we je meer informatie geven over het drinken van pure koffie.

Kies de beste koffiebonen

Omdat koffie veel processen moet doorlopen en we het altijd in Nederland moeten importeren, zal er vaak uitstoot zijn. Koffiebonen van hoge kwaliteit zijn afkomstig van merken of boeren die te allen tijde de meest duurzame keuzes maken. Een voorbeeld hiervan is koffiespecialiteit van een enkele boerderij. Dit type koffie komt van één bron van de boerderij tot in het kopje, waardoor je het hele proces heel duidelijk in kaart kunt brengen en ervoor kunt zorgen dat het op een schone manier gebeurt. Daarnaast moet koffiespecialiteit minimaal 80 punten op het kwaliteitsniveau SCA (Specialty Coffee Association) hebben. Dit is iets om op te letten bij het bestellen van koffie.

Wat doe je met melk en suiker?

Er is een groeiende discussie over de duurzaamheid van zuivelproducten. Of het gaat er juist om hoe onhoudbaar zuivelproducten zijn. Dit is inclusief melk. Dit omvat het hele proces van het grootbrengen en voeren van de koeien tot het verbouwen van voer voor de koeien met water. Dit is een heel ingewikkeld verhaal en we gaan er niet dieper op in, behalve dat zwarte koffie eigenlijk het meest duurzaam is. Als je toch graag melk in koffie drinkt, kun je het beste kiezen voor een plantaardige variant. Er zijn ook duurzame varianten van suiker.

Puur genieten!

Zoals eerder vermeld, moet alle koffie geïmporteerd worden in Nederland. Dit soort transport heeft al een grote hoeveelheid koolstofdioxide geproduceerd. Door (normale) melk aan je koffie toe te voegen, voeg je gemakkelijk vier keer zoveel koolstofdioxide toe aan je koffie! Daarnaast zijn er veel discussies over de voorwaarden waaronder boeren moeten werken. Allemaal dingen om te onthouden bij het zetten van koffie.

Vragen over dit artikel?