blog

Goede zorg voor je eigen huis

27-06-2023

Een huis kopen is super leuk en spannend. Er komt veel bij kijken wat je vooraf misschien niet helemaal in de gaten hebt. Je koopt echt een gebouw, dat gebouw is van jou en daar zul je voor moeten blijven zorgen op verschillende manieren. Zorg je er niet goed voor, verliest het zijn waarde en dat is natuurlijk zonde. 

Onderhoud

Zorg sowieso dat je je huis goed onderhoudt in de breedste zin van het woord. Bescherm je houten kozijnen regelmatig met een nieuwe laklaag. Zorg dat je schoorsteen ieder jaar geveegd is. Reinig je leidingen regelmatig en veeg je dakgoten, zeker in de herfst nadat alle bladeren gevallen zijn. Laat je verwarming ieder jaar controleren door een expert en houd jouw huis schoon. In een vuil huis kunnen insecten en ongedierte hun weg gaan vinden met alle gevolgen van dien.

Zorg uit handen geven bij een VVE

Staat je huis in een appartementencomplex dan ben je aangesloten bij een VVE. Dan zorg je gezamenlijk voor o.a. het onderhoud van het hele gebouw, niet alleen van je eigen huis. Ook dan zijn bovenstaande punten belangrijk, maar het lastige is dan, dat als er iets groots moet gebeuren als het verven van alle kozijnen, je iedereen mee moet krijgen en iedereen mee moet betalen. Ga dat maar eens regelen, daar  gaat heel veel tijd in zitten. Gelukkig zijn er tegenwoordig die dat uit handen kunnen nemen, bijvoorbeeld VVE beheer Amsterdam. Zij nemen de financiële, administratieve en technische zorg van je over. Dat scheelt een heleboel tijd en (potentieel) gedoe met je buren.

Tuin

Als je een tuin hebt, zorg daar dan ook goed voor. Is je tuin verwaarloosd, dan kunnen mensen denken dat er niemand woont en krijg je misschien op een dag ongevraagde bezoekers binnen. Daarnaast is het ook i.v.m. insecten heel belangrijk om goed voor je tuin te zorgen, want als het echt gaat verwilderen en je hebt een keer je deur open, kruipen de mieren zo naar binnen. Een goede tuin is belangrijk voor de natuur en voor je eigen lijf. Je lijf is het liefste omringd door groen en stilte, dus leg er uit gemak niet alleen stenen in, maar gun jezelf een groene, goed onderhouden tuin.

Verduurzaming

Juist nu is verduurzaming steeds belangrijker. Hoe duurzamer je huis, hoe meer het waard is en dat is natuurlijk ook belangrijk als je het ooit wilt  gaan verkopen. Maar ook als je er woont en je energierekening daalt drastisch omdat je zonnepanelen hebt, is dat natuurlijk fijn. Zo ook als je van het gas af kan gaan met je huis, daar pluk je nu de vruchten van én later bij de verkoop. 

Fijne plek

Een eigen huis is heel erg fijn om te hebben. Zorg daarom goed voor je huis, dan kan het nog heel lang mee gaan, zonder gedoe en kan je er nog lang van genieten. Een huis is een investering en daar moet je zuinig mee om gaan. Probeer schade te voorkomen en stop er veel liefde in, dan blijft het jouw eigen fijne plek. 

Vragen over dit artikel?