blog

Posters voor in huis – hoe de esthetische integratie te behouden?

22-03-2023

Muurposters zijn beschikbaar in een zodanig breed scala aan ontwerpen dat iedereen gemakkelijk de perfecte afbeelding kan vinden voor zowel de woonkamer als de slaapkamer. Belangrijk is echter dat de posters ons niet alleen aanstaan, maar ook bij elkaar passen. Dus waar moet je op letten bij het inrichten van je interieur? We hebben een paar aanwijzingen.

Muurdecoraties kunnen op vele manieren worden aangebracht. Populair is een gallery wall, waarbij verschillende ontwerpen naast elkaar op één muur worden geplaatst. Opmerkelijk zijn ook polyptieken, drieluiken en tweeluiken, maar een kamer kan ook worden gedecoreerd door twee of drie decoraties aan verschillende muren te hangen.

Het maakt niet uit of alle posters aan één muur hangen of overal in de kamer, het belangrijkste is dat ze op de een of andere manier bij elkaar passen. Het is de esthetische consistentie die een dergelijke inrichting mooi maakt.

Er zijn verschillende aspecten waarmee rekening moet worden gehouden bij het kiezen van muurposters. Zo ontstaat een decoratie die er jarenlang mooi uitziet.

Hoe laat je muurposters met elkaar overeenkomen?

In de interieurwereld is er geen regel die zegt dat posters die in dezelfde kamer hangen bij elkaar moeten passen, maar een harmonieus geheel creëren geeft een veel beter effect dan het experimenteren met eclectische ontwerpen die totaal verschillend zijn. Dus welke afbeeldingen moet je kiezen om je posters er samen goed uit te laten zien? Er zijn 3 aspecten waarmee rekening moet worden gehouden.

Motief

Een beproefd idee om een woonkamer poster of slaapkamer te laten passen bij de andere muurdecoraties is te kiezen voor hetzelfde motief of thema. Bijvoorbeeld een hobby kan een interessante inspiratiebron zijn. Muziekliefhebbers zullen genieten van afbeeldingen van bladmuziek en instrumenten, sportliefhebbers van retro illustraties van verschillende sporten, terwijl fans van het grote stadsleven zullen genieten van panorama’s van beroemde metropolen. Zelfs als de ontwerpen in verschillende stijlen of kleuren zijn, zolang het thema consistent is, zal het geheel er goed uitzien.

Toon

Een interessant idee is om posters op kleur te selecteren. Dan kan wat op de muurdecoraties staat op de achtergrond komen. Een perfect voorbeeld zijn geometrische ontwerpen in de kleur van het textiel in de kamer. Twee of drie muurposters die niet alleen bij elkaar passen, maar ook bij de gordijnen of meubelbekleding, is een prima idee. In een kleine ruimte raden we aan voor een licht kleurenschema te kiezen, terwijl een loftwoning er geweldig uit zal zien met een levendig kleurenschema.

Styling

Als je 100% zeker wilt zijn dat de posters perfect bij je interieur passen, moet je kiezen voor ontwerpen in dezelfde stijl als je inrichting. Dan bestaat er geen kans dat de muurdecoratie er niet harmonieus uitziet. In een minimalistische inrichting passen niet alleen abstracte, lijnkunst en Scandinavische motieven, maar ook moderne posters in Japanse stijl. Voor een romantische look hebben we posters voor de slaapkamer met bloemen en voor een glamoureuze look zijn er ontwerpen met gouden glitters.

De tot nu toe gepresenteerde aanwijzingen kunnen het beste worden aangevuld met concrete voorbeelden en ontwerpvoorstellen. Daarom hebben deskundigen van Redro.nl enkele decoratieve ideeën voorbereid.

Moderne posters – woonkamer met één motief

Aangezien in de woonkamer veel tijd wordt doorgebracht en hier ook vrienden worden uitgenodigd, is het raadzaam de ruimte kleurrijk en vrolijk te maken. Dus in plaats van je te beperken tot één toon, kun je beter een keuze maken voor een criterium zoals een thema of een stijl.

Voor een decoratie met een eco geest passen prachtige bloemen posters. Woonkamer is een plek waar macrofoto’s van bloemen, ontwerpen met groene bladeren, maar ook schilderachtige landschappen in een minimalistische uitgave aan de muur kunnen hangen. Voor een Scandinavische inrichting zouden op het bos geïnspireerde ontwerpen – zowel fauna als flora – een goede keuze zijn. Posters met herten, mistbossen en dennenappels in de vorm van vintage afbeeldingen kunnen op verschillende muren worden opgehangen, zonder dat er per se een gallery wall ontstaat.

Ingetogen moderne posters voor de slaapkamer

De slaapkamer is een ruimte waar men vooral rust en ontspanning vindt, dus bij het inrichten van deze kamer raden wij aan te zorgen voor zachte en rustgevende kleuren. Dit geldt niet alleen voor de muren en het textiel, maar ook voor de decoratie.

De experts van Redro hebben gekozen voor moderne posters voor de slaapkamer op basis van een beperkt kleurenpalet. Aandacht verdienen zeker de zwart-wit ontwerpen – foto’s of grafiek – die een tweeluik of drieluik boven het hoofdeinde van het bed vormen. De afbeeldingen hoeven niet hetzelfde motief uit te beelden. Retro geometrische ontwerpen in warme tinten zijn ook een geweldige optie, die zowel bij retro- als moderne interieurs passen. In het bijzonder vallen op de beige en crème boho posters. De combinatie van florale, kosmische en abstracte motieven ziet er geweldig uit als alle posters in dezelfde tint zijn.

Ingelijste poster – de inlijsting is de laatste factor waarmee rekening moet worden gehouden

Esthetische consistentie kan ook worden bereikt als elke ingelijste poster hetzelfde wordt ingelijst als de andere. Dit geldt vooral als je kiest voor een muurgalerij oplossing. De compositie kan asymmetrisch zijn en een grote verscheidenheid aan thema’s hebben, maar als de lijsten van alle posters hetzelfde zijn, krijgt het geheel een harmonieuze uitstraling.

Muurposters zijn een van de snelste ideeën voor het decoreren van een interieur, dus als je een nieuwe kwaliteit aan je inrichting wilt geven, is dit de beste oplossing. Voor een spectaculaire metamorfose raden wij aan verschillende posters te kiezen en er een mooie, samenhangende compositie van te maken.

Vragen over dit artikel?