blog

Wat is lamelparket?

12-04-2022

Lamelparket is een gelaagde vloer, de basislaag is gemaakt van kruislings verlijmd multiplex met daarop een toplaag van massief hout. Lamelparketvloeren worden ook wel ‘gelaagde vloeren’ of ‘multiplank vloeren’ genoemd.

Wat is het verschil tussen lamelparketvloeren en een houten vloer?

In principe is lamelparket een houten vloer. De toplaag is immers van massief hout en de basislaag is gemaakt van samengeperste houtvezels. Je kunt daarom beter spreken over de verschillende typen houten vloeren, waarbij lamelparket een gelaagde houten vloer is.

Naast lamelparketvloeren zijn er massief houten vloeren verkrijgbaar. Dit zijn vloeren die uit één dikke houtlaag bestaan, dus zonder basislaag van multiplex.

Wat zijn de voordelen van lamelparket?

  • Lamelparket is een stuk goedkoper dan een massief houten vloer.
  • In tegenstelling tot massief houten vloeren is lamelparket geschikt om met vloerverwarming te combineren.
  • Lamelparket kan zwevend worden gelegd, waardoor er minder geluid wordt geproduceerd als je over de vloer loopt. Ideaal als je bijvoorbeeld in een appartement woont.
  • Doordat alleen de toplaag van echt hout is gemaakt, hoeven er minder bomen gekapt te worden om de lamelparketvloer te maken.
  • Afhankelijk van de dikte van de toplaag van de lamelparketvloer kun je de vloer meerdere malen schuren en opnieuw afwerken met olie. Een parketvloer kan daardoor tientallen jaren meegaan. Op lange termijn is lamelparket dus goedkoper en milieuvriendelijker dan andere soorten vloeren.

Kan lamelparket op vloerverwarming?

Ja, lamelparket kan op vloerverwarming worden gelegd. De basislaag van berkenmultiplex zorgt ervoor dat de werking (krimpen en uitzetten) van het hout wordt beperkt. Bovendien heeft berkenmultiplex een lage warmteweerstand. Daardoor komt de warmte van de vloerverwarming snel door het lamelparket heen.

Hoe onderhoud je lamelparket?

Regelmatig dweilen met een speciale zeep voor lamelparket is voldoende om de vloer in goede conditie te houden. Afhankelijk van hoe intensief de vloer wordt belopen, ontstaan er na verloop van tijd slijtageplekken op de vloer.

Je kunt de slijtageplekken verwijderen door de vloer te schuren en opnieuw te oliën. Het lamelparket ziet er dan weer als nieuw uit! Afhankelijk van de dikte van de toplaag van het lamelparket kun je de vloer meerder malen schuren en oliën.

Wat kost lamelparket?

De kosten voor een vloer van lamelparket lopen flink uiteen. De prijs die je per vierkante meter betaalt is namelijk afhankelijk van een aantal factoren, zoals:

  • De dikte van de toplaag.
  • De breedte en de lengte van de vloerdelen.
  • Het aantal knoesten (ook wel ‘noesten’ genoemd) die in het hout zitten.

Naast de bovenstaande factoren speelt het land van herkomst een belangrijke rol bij de prijs per vierkante meter. Hoewel ieder land goede houtproducenten kent, is lamelparket afkomstig uit lagelonenlanden vaak van minder goede kwaliteit. Dergelijk parket is vaak gemaakt van hout dat afkomstig is uit verschillende landen en regio’s waardoor er verschil in kwaliteit kan zijn tussen de vloerdelen.

Ook de kwaliteit van productiebossen in die landen kan lager zijn dan Europese productiebossen vanwege regelgeving. Hoe sneller je bomen laat groeien en hoe korter je het hout droogt, des te lager de kwaliteit van de vloerdelen. De vierkante meterprijs ligt daardoor tientallen euro’s lager dan de prijs van lamelparket dat bijvoorbeeld van Europees eikenhout is gemaakt.

Echter, een houten vloer van hoge kwaliteit gaat een leven lang mee. De houtsoort waarvan de toplaag van het lamelparket is gemaakt. Als kostenindicatie voor een vloer die van goede kwaliteit is gemaakt, kun je rekening houden met een minimale prijs van zo’n € 110,- per vierkante meter, inclusief leggen.

Waar kun je lamelparket kopen?

Het beste is om het lamelparket bij een houten vloeren specialist te kopen. Niet alleen omdat dergelijke specialisten gespecialiseerd zijn in houten vloeren en lamelparket, maar ook omdat je vaak meer keus hebt. Bijvoorbeeld in de breedte van de vloerdelen en de kleuren waarmee je de vloer kunt laten afwerken.

Als je in Amsterdam woont breng dan zeker een bezoekje aan de showroom van Uipkes. Bij Uipkes heb je namelijk keuze uit 90 exclusieve handgemaakte kleuren om je lamelparketvloer mee af te werken. Ga naar showroom Uipkes Houten Vloeren Amsterdam en plan online je bezoek.

Vragen over dit artikel?